MENU

  • 25.1.2024

    25.1.2024

    Vystúpenie v spolupráci so ŠUP Svidník

    Dňa 25.01.2024 sa v Dome kultúry uskutočnila módna prehliadka odevných dizajnérok z ŠUP vo Svidníku. Žiaci, ktorí navštevujú túto školu prezentovali rôzne kostýmy, výstavu fotografií a premietali krátke filmy z výsledkov práce a programu Erasmus +. Júlia Nina Kocurová z triedy p. uč. M. Leľovej sa prezentovala nielen ako študentka tejto školy, ale svojimi klavírnymi skladbami obohatila tento program aj ako žiačka našej ZUŠ. “ŠUPke“ prajeme ešte veľa takýchto krásnych projektov a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. 

  • 19.1.2024

    19.1.2024

    eTwinning Music&Nature

    Žiaci našej školy sa v tomto školskom roku zapojili v rámci eTwinning do projektu Music&Nature, kde sú účastníkmi rôzne školy viacerých krajín. V tomto projekte budú žiaci skúmať spojenie medzi prírodou a hudbou. Pomocou dostupnej techniky a digitálnych nástrojov vytvoria kolekcie diel a predstavia hudobné nástroje z prírodných a recyklovaných materiálov. Budú sa hrať s predmetmi z prírody a vytvárať hudobné melódie a rytmy inšpirované zvukmi prírody. Môžu sa vyjadriť aj výtvarne a ich kreativita bude podporovaná umením. O svoje skúsenosti a prácu sa podelia prostredníctvom spoločných kvízových hier, videokonferencií a platformy Twinspace. Pri všetkých témach sa budú rešpektovať autorské práva a netiketa a bude sa podporovať environmentálne povedomie.

  • 19.1.2024

    19.1.2024

    79. výročia oslobodenia mesta Svidník

    Dňa 19.1.2024 v rámci 79. výročia oslobodenia mesta Svidník sa konal pietny akt kladenia vencov pri pamätníkoch na Dukle aj v meste Svidník. V kultúrnej časti osláv v Dome kultúry vystúpila aj naša žiačka ZUŠ.  Husľovou hrou sa predstavila Lívia Kaliňáková, z triedy p. uč. Jozefa Kačmára, ktorú zároveň sprevádzal na klavíri. 

  • 18.12.2023

    18.12.2023

    Výtvarná súťaž Anjel Vianoc

    V Tatranskej galérii mesta Poprad prebehlo slávnostné ocenenie výtvarných prác spojené s vernisážou tradičnej celoslovenskej súťaže - Anjel VianocSvet nadpozemských bytosti, dokonalý mix emócií, nápadov, dojatie nad detskou čistotou, rešpekt pred bezhraničnou kreativitou, pobavenie sa nad neuveriteľnou fantáziou a radosťou z anjelskej atmosféry aj takto bol charakterizovaný už 18. ročník tejto predvianočnej súťaže. Svojimi prácami sa prezentovali aj žiaci nášho výtvarného odboru z triedy vyuč. Mgr.V. Skalkovej: M. Surdeník, E. Capková, M. Bačovčinová, G. Feckaničová, V. Kopecová, B. Kováčová. V konkurencii, kde bolo prihlásených viac ako 1700 anjelských prác sa na krásnom treťom mieste umiestnili v kategórii ZUŠ za kolekciu Anjeli (9-14rokov): Šarlota Demeterová, Klaudia Krifková, Sarah Buzgová, Nelly Barilíková a  Elizabeth Sára Fecušová. Oceneným zo srdca gratulujeme a zúčastneným žiakom ďakujeme za ich kreativitu.

  • 13.1.2024

    13.1.2024

    Podduklianska paráda

    Občianske združenie „Kniha rodu“ zorganizovalo dňa 13. januára 2024 v poradí 2. ročník Podduklianských novoročných slávnosti - Podduklianska paráda. V bohatom programe sa predstavili aj žiaci LDO - Miroslav Semančík, Vanesa Popovcová, Karolína Vargová, Zuzana Mergeščíková a Ema Barvirčáková. Predviedli sa hrou „Všetky cesty vedú do...“, s ktorou sa v rámci celoslovenskej súťaže detskej dramatickej tvorivosti Zlatá Priadka 2023 v Šali umiestnili v striebornom pásme.

  • 12.12.2023

    12.12.2023

    Zimný koncert

    12.12.2023 - sa uskutočnil na našej škole Zimný koncert, kde vystúpilo viac ako 60 účinkujúcich z rôznych odborov. Svojimi umeleckými výkonmi potešili svojich rodičov, starých rodičov, priateľov, známych a svojich učiteľov. Ďakujeme, že ste prišli a už teraz sa na Vás tešíme na našom vianočnom koncerte 20.12.2023 o 16:30 v Dome kultúry vo Svidníku.

  • 7.12.2023

    7.12.2023

    Mikulášske koncerty pre MŠ

    Mikuláš. Každý človek pri vyslovení tohto mena očakáva darčeky. A veruže to boli krásne darčeky pre deti všetkých materských škôl vo Svidníku, ktoré boli pozvané do ZUŠ na Mikulášske koncerty. Tu si detičky v dopoludňajších hodinách vypočuli 07.12.2023 počas dvoch koncertov nádherné tóny spevu, rôznych hudobných nástrojov, videli šikovnosť žiakov hudobného, tanečného i literárno-dramatického odboru, nevynímajúc krásnu výtvarnú výzdobu. To všetko, spolu s detičkami škôlok sledoval aj Mikuláš, ktorý nebol sám, nechýbal čert i anjel. Deťom sa nezabudol prihovoriť a obdariť každého pozorného poslucháča sladkosťou. Veríme, že nás Mikuláš navštívi aj budúci rok.

  • 3.12.2023

    3.12.2023

    31. ročník Viflejemskeho večera

    Dňa 3.12.2023 sa v DK uskutočnil 31. ročník Viflejemskeho večera, ktorý bol venovaný pamiatke na jeho zakladateľa p. Jána Kaliňáka. Súčasťou koncertu, ktorý bol nabitý duchovnou atmosférou prichádzajúcich vianočných sviatkov boli aj žiaci ZUŠ. Dievčatá Nikola Mikitová a Miriam Maššová z tanečného odboru pod vedením Márii Cimbovej otvorili program svojim anjelským tancom. Žiaci Miroslav Semančik, Vanesa Popovcová a Viktor Hamarčak z literárno - dramatickeho odboru pod vedením Dariny Markovej sa zapojili do spolupráce s hudobným oddelením a predviedli Betlehemskú hru, ktorú dramaturgicky pripravila Erika Cichá a za hudobného sprievodu žiakov Sofie Micenkovej, Sofie Božíkovej, Timoteja Božíka, Kristíny Kaliňákovej, Martina Zasadu, Olivera Čuru, Matúša Prokopa, Michala Džurbana, Kláry Kuriľákovej, Jakuba Sochoviča a Miriam Michalkovej pod vedením Kamila Keselicu odohrali Oliver Miga, Filip Petrík, Filip Gibej, Tobias Jancura, Matej Surdeník, Branko Koman, Adam Šatníka a Tadeaš Cichý.

  • 2.-3.12.2023

    2.-3.12.2023

    Členovia akordeónového orchestra v Roztokách

    Prvý decembrový víkend bola chata v Roztokách obsadená žiakmi našej školy, hrajúcimi na akordeónoch, gitare, klavíri a bicích nástrojoch, ktorí sú členmi akordeónového orchestra. S blížiacimi sa zimnými sviatkami cítili potrebu pripraviť sa na koncerty, ktoré ich čakajú. Preto sa zišlo vyše dvadsať mladých umelcov, ktorí pod vedením svojich pedagógov: p. uč. M. Cuprišina, K. Keselicu, M. Vaňugovej, Ľ. Drotárovej a M. Gibeja pracovali na nácviku skladieb. Za podporu ďakujú aj svojim rodičom, ktorí ich na miesto stretnutia priviezli a výnimočné poďakovanie patrí obetavým rodičom, ktorí pomohli prekonať nepriaznivé snehové podmienky brániace zdolať neprejazdnú cestu.

  • 22.-25.11.2023

    22.-25.11.2023

    Medzinárodný festival pantomímy a pohybového divadla PAN 2023

    Medzinárodný festival pantomímy a pohybového divadla PAN oslávil svoje 30. narodeniny s rekordnou účasťou. V druhej polovici novembra zavítalo do Liptovského Mikuláša približne 400 mímov. Medzi nimi aj žiaci LDO a to Miroslav Semančik, Vanesa Popovcová, Karolína Vargová, Zuzana Mergeščíková a Ema Barvirčáková. Spolu so svojou vedúcou súboru Darinou Markovou pracovali v týchto dňoch v divadelných workshopoch Nový cirkus a improvizovanie pod vedením skúsených lektorov. Súčasťou festivalu bol aj sprievod mestom. Absolútnou hviezdou 30. ročníka festivalu sa podľa slov organizátorov stalo austrálske duo umelcov Umbilical Brothers, ktoré v Austrálii prerazilo aj na televíznu obrazovku. Pre divákov pripravili v rámci podujatia detské i večerné predstavenia z Ukrajiny, Nemecka, Švajčiarska či Česka. Tiež odbornú debatu k výročiu, oslavnú prehliadku jednotlivcov, dvojíc, trojíc aj súborov. Nechýbal Memoriál Duška Kubaňa v improvizovaní – súťaž o pohár primátora. Improvizovať pred zaplnenou divadelnou sálou sa odhodlali aj Vanesa Popovcová, Karolína Vargová a Zuzana Mergeščíková a popasovali sa s témami: Silné slová, slabé skutky, keď hračky ožijú a bezhlavý rytier. Umiestnili sa na 9 mieste.

  • 24.11.2023

    24.11.2023

    2. spoločný husľový seminár

    Dňa 24.11.2023 sa v koncertnej sále uskutočnil 2. spoločný husľový seminár žiakov z tried p. uč. J.Kačmára, Ľ.Zásadu a S.Kaliňáka. Tematicky bol zameraný na etudu. Etuda je drobná hudobná skladba alebo cvičenie, ktorá pomáha huslistom vycibriť si techniku hry na nástroji: cvičenie prstov ľavej ruky, flexibilita pravej ruky, rýchlosť aj precvičovanie pamäte. I keď etuda nepatrí medzi obľúbené žánre, ktoré žiaci hrajú, napriek tomu je s spolu s ďalšími skladbami povinnou súčasťou ročníkových skúšok v ZUŠ.   

  • 23.11.2023

    Vystúpenie v hoteli Rubín

    Dňa 23.11.2023 sa v hoteli Rubín konala výročná členská schôdza ZO Zväzu postihnutých civilizačnými chorobami. Pri tejto príležitosti sa v úvodnom kultúrnom programe predstavili: tancom - N. Mikitová z triedy M. Cimbovej, spevom - M. Rišková a Z. Maguláková z triedy p.uč. Maťašovej a A. Kanalošová a B. Podhajecká z triedy p.uč. Cichej. Hudobne ich doprevádzali p.uč. K. Keselica a p.uč. M. Cuprišin. Predseda ZO ZPCCH vo Svidníku p. M. Varcholík vyslovil úprimné a veľké poďakovanie našej ZUŠ v podobe Čestného uznania, žiakom a jej pedagógom za dlhoročnú spoluprácu a prípravu kultúrneho programu. Srdečne ďakujeme!

  • 10.11.2023

    10.11.2023

    Labirskyj hudak 2023

    Láska k hudbe, k ľudovej piesni a ľudovým tradíciám spojila viac ako 50 spevákov základných umeleckých škôl Prešovského kraja v jednu krásnu súťaž pod názvom Labirskyj hudak. Jeho piaty ročník sa konal 10. novembra v priestoroch Základnej umeleckej školy (ZUŠ) A. A. Ljubimova v Medzilaborciach. Podporiť talentovaných spevákov prišiel primátor a predstavitelia mesta Medzilaborce, rodičia, súrodenci a príbuzní žiakov, no a samozrejme nechýbali aj nadšenci a milovníci folklóru. Spevákov a ich skvelé výkony hodnotila odborná porota na čele s pani Máriou Mačoškovou, národnou umelkyňou a známou speváčkou ľudových piesní, taktiež Daniela Libezňuk, herečka prešovského Divadla Alexandra Duchnoviča a Anna Knežová, dlhoročná folkloristka a zakladateľka folklórneho súboru Stropkovčan. Našu ZUŠ reprezentovali žiaci z triedy p. uč. E. Cichej a p. uč. M. Maťašovej s hudobným sprievodom p. uč. M. Cuprišina a p. uč. K. Keselicu. Získali vynikajúce umiestnenia a to:

    Zlaté pásmo v 1.kategórii - Zuzana Maguláková a Alexandra Pisanská

    Zlaté pásmo v 2. kategórii - Dominika Grundzová, Liana Karalová, Barbora Podhajecká 

    Strieborné pásmo v 2.kategórii - Miriam Rišková, Filip Petrík, Oliver Miga

    Zlaté pásmo v 3.kategórii - Tobias Jancura

    Porota ohodnotila nielen výkony spevákov, ale aj ich korepetítorov, prvenstvo medzi korepetítormi získal náš p.uč. Marián Cuprišin. Speváčkam, spevákom, taktiež ich pedagógom a korepetítorom srdečne blahoželáme a tešíme sa z vynikajúceho úspechu! 

  • 8.-9.11.2023

    8.-9.11.2023

    Prípravkári spoznávali gitaru a bicie

    Žiaci prípravného ročníka z tried p. u. Drotárovej p. u. Izsófovej v dňoch 08.-09.11.2023 spoznali podrobnejšie čaro gitary a silu bicích nástrojov. P. u. Knézel a p. u. Ľ. Kaliňák im predstavili hneď niekoľko typov gitár – od klasickej španielky cez elektrickú gitaru, basgitaru, bendžo, mandolínu až po gitalele a ukulele. Všetky tieto nástroje si mohli žiaci sami vyskúšať. P. u. Gibej oboznámil malých prípravkárov nielen s klasickými a elektrickým bicími, ale aj s hrou na xylofón, ktorej sa bubeníci počas štúdia venujú. Žiaci odchádzali z tejto nástrojovej prezentácie nabití hudbou a energiou.

  • 27.10.2023

    27.10.2023

    1. spoločný husľový seminár

    Dňa 27.10.2023 sa v koncertnej sále ZUŠ uskutočnil 1. spoločný seminár všetkých huslistov našej školy. Seminár bol zameraný na ľudovú pieseň, ktorá je pre mladých huslistov azda najbližšia a najľahšia forma interpretácie. Celé hudobné popoludnie sa nieslo vo voľnej a veľmi príjemnej atmosfére. Huslisti sa predstavili hrou sólo aj duo a vzájomne sa povzbudzovali potleskom. Žiakov pripravili učitelia J. Kačmár, Ľ. Zásada a S. Kaliňák.    

  • 25.-26.10.2023

    25.-26.10.2023

    Žiaci PHV spoznávali klavír a husle

    Klavír sa vyvinul z čembala, na ktorom sa hralo buď iba potichu alebo iba nahlas. Ale keďže klavír bol schopný odstupňovať tón dynamicky, z toho vznikol aj názov klavíra - pianoforte (piano - ticho, forte - nahlas). Žiaci PHV z tried p. uč. Ľ. Drotárovej a p. uč. D. Izsófovej mali možnosť 25. a 26. 10. 2023 nielen počuť, ale aj vyskúšať si vylúdiť zaujímavé tóny na bielych či čiernych klávesách tohto krásneho nástroja v triede p. uč. J. Štrusovej, kde jej žiak M. Sluk zahral prípravkárom krásne skladbičky. Klavír a husle. Nástroje, ktoré nerozlučne patria k sebe a pre ktoré zložili nádherné skladby (sonáty) vynikajúci hudobní skladatelia, ako napr. L.v. Beethoven, S. Prokofiev a iní. Vedeli ste, že napr. Einstein hral na husliach virtuózne od svojich šiestich rokov? O tom, ako husle vyzerajú, ako sa držia, ako sa na nich hrá, porozprával prípravkárom p. uč. S. Kaliňák a jeho žiačky Z. Nováková a S. Čobirková zahrali krásne pesničky. Žiaci PHV tak spoznali ďalšie hudobné nástroje.

  • 21.10.2023

    21.10.2023

    Krst knihy

    Medovníkové spomienky, rady a skúsenosti od Márie Mafky Molčanyiovej sa krstili a do života uvádzali 21.10.2023. Súčasťou slávnostného obradu boli aj žiačky literárno – dramatického odboru Vanessa Popovcová, Zuzana Mergeščíková a Karolína Vargová. Sudičky, ktoré prišli z rozprávkovej ríše, aby knihe dali do vienka Silu, Múdrosť a Krásu. Za svoje dary si odniesli nie len krásny zážitok, ale aj perníkové výtvory Mafky Molčanyiovej.

  • 20.10.2023

    20.10.2023

    Koncert venovaný seniorom

    Október je už tradične venovaný seniorom a seniorkám. V decembri v roku 1990 vyhlásilo Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov október za Mesiac úcty k starším. Popoludnie dňa 20.10.2023 bolo venované seniorom mesta Svidník a pri tejto príležitosti sa konal koncert, na ktorom sa zúčastnili okrem iných, aj žiaci Základnej umeleckej školy vo Svidníku. Hrou na klavír slávnosť otvorila žiačka Karin Gajdošová z triedy J.Štrusovej. Milým slovom v podobe prednesu krátkych básni sa prihovorili žiaci literárno – dramatického odboru: Lea Labunová, Natália Hirčková, Alexandra Tyčová, Mia Kubošková, Barbora Petnyová a Sebastian Skalka z triedy D.Markovej a hrou na akordeón sa predstavil Michal Džurban, žiak K.Keselicu.

  • 18.-19.10.2023

    18.-19.10.2023

    Prípravkári spoznávali dychové nástroje

    V dňoch 18. a 19. októbra 2023 žiaci prípravného ročníka z triedy p. uč. Izsófovej a p. uč. Drotárovej pokračovali vo svojom spoznávaní jednotlivých nástrojov a nástrojových skupín, ktoré sa na škole vyučujú. Tentoraz svoje poznanie rozšírili o dychové nástroje. Navštívili triedy p. uč. Bačovej a p. uč Kizaka, ktorí im predstavili niekoľko druhov drevených aj plechových dychových nástrojov. Tieto nástroje majú pre svoju rozmanitosť široké uplatnenie takmer vo všetkých hudobných žánroch klasickej aj populárnej hudby. Farbu týchto nástrojov im ukázali žiaci J. Šlang a I. Loziňák z triedy p. uč. Bačovej, ktorí im zahrali niekoľko skladieb na zobcovej flaute. Malí prípravkári si vyskúšali aj nácvik správneho dýchania a ich snaha a aktivita bola odmenená sladkou odmenou. Veľkým zážitkom pre malých prípravkárov bolo „zatrúbenie“ na lesnom roku, ktoré sa im podarilo po vynaložení nemalého úsilia.

  • 16.10.2023

    16.10.2023

    MADAME HUMANITÉ - Intercontinentalexhibition

    V mesiaci október sa v Prahe na zámku Chvály uskutočnilo slávnostné udeľovanie cien a vernisáž 10. ročníka medzinárodnej umeleckej súťaže pre deti a mládež „Madame Humanite“. Výtvarný odbor našej ZUŠ reprezentovali práce žiakov z triedy p. uč. V. Skalkovej: A. E. Valkulčáková, V. Kopecová, E. Capková, D. Kuchciková, V. Haniková, T. Simčáková, P. Sovičová, E. Tomková, T. Vargová, D. Varjan, V. Vachnová, M. Feciskanin, S. Buzgová, K. Kuriľáková, M. Farkašová a A. Rudyová. Medzinárodná porota v zložení - František Tomáš Turek (Česko), Gérard Gratadour (Francúzsko), Valerij Gudimenko (Rusko), Aschat Akmetov (Kazachstan), Milan Riecky (Slovensko) a Peter Žiga (Česko) vybrala najlepšie umelecké práce a udelila im výročnú medailu. Z našich žiakov boli touto medailou ocenené - M. Farkašová A. Rudyová. Sošku madame Humanité si za svoju prácu odniesla K. Kuriľáková. Všetkým zúčastneným aj oceneným srdečne gratulujeme.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná umelecká škola UL. Komenského 807/27, Svidník
    Komenského 807/27, 089 01 Svidník
  • +421 915 975 393, 054 75 21 129

Fotogaléria