MENU

  • 15.3.2024

    15.3.2024

    Triedny koncert žiakov p.uč. M. Leľovej

    Dňa 15.03.2024 sme  v koncertnej sále ZUŠ srdečne privítali rodičov, hostí a priateľov hudby, ktorí boli pozvaní na triedny koncert žiakov p. uč. Moniky Leľovej. V sólovej hre na klavíri  sme si vypočuli skladby rôzneho charakteru v podaní od najmladších po najstarších žiakov. Pekné skladby a výkony žiakov boli ocenené veľkým potleskom. Atmosféru koncertu, príjemné počúvanie, dobrú pohodu a pekný umelecký zážitok si odnášali všetci zúčastnení. Ďakujeme pekne a tešíme sa na ďalšie podobné stretnutia.

  • 4.3.2024

    4.3.2024

    Súboj talentov 2024

    Škola umeleckého priemyslu vo Svidníku, už pozná svojich víťazov 7. ročníka výtvarnej súťaže “SÚBOJ TALENTOV" - Potulky po Európe. Odborná porota v zložení: Mgr. Sopková Marianna, Mgr. Kollárovičová Slávka a Mgr. Gencová Beáta hodnotila 87 výtvarných prác zo 7 základných umeleckých škôl, ktoré získali v kategóriách C1, C2, D1, D2 18 ocenení. Ocenenými boli aj študenti nášho výtvarneho odboru: 

    KATEGÓRIA C2: Zameranie na študijné odbory ŠUP: 2. Miesto: DANIELA KAČUROVÁ “Noc v Paríži” 12.r, uč. Mgr. Vladimír Makara

    3. Miesto: NELKA JESENSKÁ “Čarovné Dánsko” 12.r, uč. Mgr. Viera Skalková Guzlejová 

    KATEGÓRIA D1: Kresba, maľba, kombinované techniky (ZUŠ žiaci 13 - 15 rokov) 1. Miesto: DANIELA KUCHCIKOVÁ “Holandsko - krajina tulipánov” 14.r, Mgr. Viera Skalková Guzlejová.

    3. Miesto: DAMIÁN ŽOLTÁK “Európska fantázia” 14.r, Mgr. Vladimír Makara 

    KATEGÓRIA D2: Zameranie na študijné odbory ŠUP: 1. Miesto: NELLY BARILÍKOVÁ “Romantické potulky Benátkami” 13.r, Mgr. Viera Skalková Guzlejová

    2. Miesto: LÍVIA SLUKOVÁ “Moja vysnívaná cesta”13.r, Mgr. Vladimír Makara

    2. Miesto: DIANA HOUŠKOVÁ “Vtedy v Turecku” 14.r, Mgr. Viera Skalková Guzlejová

    Z triedy p. uč. V. Makaru sa súťaže zúčastnili Michalková Timea, Michalková Andrea, Chudíková Ema, Juás Lukáš, Božíková Mia, Žolták Damián, Škorčík Radoslav, Grundzová Dominika, Nienaber Karla, Sluková Lívia, Diničová Renáta, Barna Nikolas, Barvirčák Adam, Petríková Romana, Kačurová Daniela, Majda Gorazd.

    Slávnostné vyhodnotenie a odovzdávanie cien bolo spojené s výtvarnými workshopmi, kde si žiaci popozerali a vyskúšali rôzne aktivity v odevnom-grafickom dizajne, reklamnej tvorbe a tiež spoznali čaro foto-ateliéru. Odmenou im boli vlastnoručne zhotovené dielka, ktoré si odniesli domov. Srdečne blahoželáme ku krásnej reprezentáii školy odmeneným ako i všetkým našim zúčastneným žiakom :)

  • 23.2.2024

    23.2.2024

    6. ročník súťažnej prehliadky Prešovského kraja v hre na husliach žiakov ZUŠ

    Dňa 23.02.2024 sa konal 6. ročník súťažnej prehliadky Prešovského kraja v hre na husliach žiakov ZUŠ. Organizátorom tejto prehliadky bola CZUŠ sv. Mikuláša v Prešove. Súťaž bola rozdelená do 5 vekových kategórií, v ktorých si 26 žiakov z 10 ZUŠ prešovského kraja mohli porovnať svoje umelecké výkony: ZUŠ Lipany, ZUŠ Sabinov, CZUŠ sv. Mikuláša Prešov, ZUŠ J. Pöschla Prešov, ZUŠ M. Moyzesa Prešov, ZUŠ Svidník, ZUŠ Stropkov, SZUŠ Stropkov, ZUŠ Giraltovce a ZUŠ Široké. Je badať, že každým rokom je konkurencia silnejšia a kvalita pripravených žiakov je čoraz vyššia. Z našej školy sa zúčastnili žiaci: Kristína Kaliňáková (strieborné pásmo), Lívia Kaliňáková (strieborné pásmo) - z triedy p. uč. Jozefa Kačmára, Sofia Micenková (strieborné pásmo)Martin Zasada (zlaté pásmo) - z triedy p. uč. Slavomíra Kaliňáka. Klavírne sprievody im robili p. uč. Monika LeľováJana Štrusová. Tento krásny hudobný deň sme si všetci užili a myslíme si, že takýchto motivačných dní by mohlo byť viacej.

  • 22.2.2024

    22.2.2024

    Triedny koncert žiakov z triedy D. Izsófovej a S. Kaliňáka

    Ako kvapka po kvapke prenikali do sŕdc rodičov 22.02.2024 hudobné tóny jednotlivých skladieb žiakov v hre na husliach z triedy p. uč. Slavomíra Kaliňáka a žiakov v hre na akordeóne z triedy p. uč. Daši Izsófovej. Koncertná miestnosť ZUŠ patrila žiakom v sólo hre aj orchestrálnom prevedení a ich rodičom i priaznivcom umenia, ktorí si prišli vypočuť umenie hudby v podobe jej krásnych melódií. Poďakovanie patrí aj korepetítorke p. uč. M. Leľovej bubeníkovi p. uč. M. Gibejovi za spoluprácu a spestrenie atmosféry koncertu. Veríme, že koncert rodičov zaujal, že v nich vyvolal príjemnú atmosféru s poznaním, že každé hudobné dielo má istú myšlienku, kde hudba nemá vlasť. Jej vlasťou je celý vesmír a v tento deň boli stredobodom vesmíru práve ich deti, ktoré ak podporia v ich šikovnosti, budú sa tešiť z ich ďalších úspechov.

  • 21.2.2024

    21.2.2024

    Triedny koncert žiakov J. Kačmára

    V podvečer 21.2.2024 sa uskutočnil husľový koncert žiakov z triedy učiteľa Jozefa Kačmára. V koncertnej sále ZUŠ zazneli skladby hudobných klasikov v dynamickom, ale aj v hĺbavejšom prevedení v klavírnom sprievode uč. J. KačmáraJ. Štrusovej. Inštrumentálne schopnosti žiakov si užívali ich rodičia aj priatelia, ktorí svojím potleskom ocenili výkony mladých umelcov. Svojou hrou na husliach potvrdili, že sú umelecké osobnosti, ktoré dokážu oživiť diela klasických autorov a vtisnúť im pečať originality a jedinečnosti. Všetci diváci odchádzáli plní pozitívnych dojmov a emotívnych zážitkov z krásnej hudby husľoveho koncertu. 

  • 17.2.2024

    Sústredenie DSZ Amaryllis 

    Pred každým koncertom a vystúpením umelca je vždy veľmi dôležitá dôsledná príprava, o to viac ak je to umelecké teleso ako orchestrer či zbor. DSZ Amaryllis našej ZUŠ mal uplynulý víkend 17.02.2024 sústredenie, na ktorom si docvičovali a cibrili skladby, s ktorými sa chystajú na krajské kolo súťažnej prehliadky detských speváckych zborov Mládež spieva vo Vranove nad Topľou. Vždy je to pre detský zbor slávnostná udalosť a nová výzva - ukázať svoje kvality, zaujať, prípadne pobaviť. Veríme, že aj tento rok bude pre naše detské zbory úspešný a plný hodnotných skúseností a zážitkov. Za pohostenie a veľmi chutný obed (mňam pizza) ďakujeme školskému OZ Rodičia deťom. 

  • 16.2.2024

    16.2.2024

    Akordeónový metodický deň a koncert

    Vedomosť, prežívanie a zručnosť sú ideálnou kombináciou vyváženosti afektívnej, ako aj kognitívnej stránky celostného rozvoja osobnosti a tú nám svojou profesionalitou predviedli 16.02.2024 v priestoroch koncertnej miestnosti našej školy pedagógovia Konzervatória z Timonovej 2 v Košiciach Mgr. art. Jozef Demjan a Frederika Pöhmová MA, ktorých v úvode, nevynímajúc aj žiaka 2. roč. konzervatória Damiána Pasternáka, srdečne privítal riaditeľ ZUŠ Mgr. M. Prokop, DiS. art..Pod ich vedením sa v dopoludňajších hodinách učitelia akordeónového oddelenia: M. Vaňugová, M. Cuprišin, K. Keselica, D. Izsófová v rámci metodického dňa na základe praktických ukážok dozvedeli, ako by mal žiak správne sedieť, na akej stoličke podľa stavby tela, vysvetlili aj prácu s mechom a poukázali na isté zmeny a iné možné spôsoby v hre na akordeóne. Pri praktickom prevedení boli prítomní žiaci: T. Kaliňák, V. Horochonič z triedy p. uč. Keselicu a žiak M. Jurkovič z triedy p. uč. Vaňugovej. Takáto forma vzájomného odovzdávania si informácií je dôležitým prvkom v procese ďalšieho vzdelávania učiteľov, za čo veľmi pekne ďakujeme. Bolo to prínosné, podnetné, inšpirujúce. Nemenej zaujímavým a pútavou formou prevedeným bol koncert v popoludňajších hodinách, na ktorom boli prítomní nielen žiaci hudobného ale aj iných odborov a rodičia. Pedagógovia konzervatória navodili daným koncertom pozitívnu klímu s pocitom spolupatričnosti. Skladby žiakom obsahovo výstižne kvôli predstave hudobného diela opísali, následne umelecky predviedli a zároveň žiakov zapojili do celkového diania tým, aby odpovedali na zadané otázky. Vynikajúce výkony náročných skladieb vo fantastickej súhre pedagógov konzervatória boli odmenené zaslúženým potleskom vnímavého publika. Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili o zdarný priebeh celého dňa. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné stretnutia.

  • 15.2.2024

    15.2.2024

    Vernisáž výstavy otváral akordeón a klavír

    Dňa 15.02.2024 sa v priestoroch POS vo Svidníku konala vernisáž výstavy mladého umelca Mareka Zimku s názvom „Môj svet krajiny a prírody“.  Atmosféru celej akcie spríjemnili svojim vystúpením žiaci našej školy. Striedali sa tóny akordeónu a klavíra. Hrou na akordeóne sa prezentoval žiak M. Džurban z triedy p. uč. Keselicu, po ktorom vystúpila J. N. Kocurová z triedy p. uč. Leľovej, ktorá klavírnou fantáziou umocnila atmosféru začínajúcej výstavy.

  • 1.2.2024

    OZNAM O ZMENE VÝŠKY ŠKOLNÉHO V ZUŠ S PLATNOSŤOU K 1.2.2024

    ZUŠ vo Svidníku od 1. februára 2024 na základe VZN mesta Svidník č. 1/2024 mení výšku príspevku na čiastočnú úhradu nákladov spojených so štúdiom v ZUŠ, t. j. školné. Výška poplatkov sa zvyšuje nasledovne:

                                                                   ZŠ, SŠ            Dospelý

    PHV, PTV                                                    7€                   --  

    PHV a skupinové vyučovanie                 10€                  --

    Individuálne vyučovanie                         10€                  17€

    Individuálne a skupinové vyučovanie   10€                  17€

    Skupinové vyučovanie hud. odboru       7€                   17€

    LDO                                                             7€                  17€

    TO                                                               7€                   17€

    VO                                                               7€                   15€

    V prípade, ak ste už školné na vo výške 48€ za II. polrok šk. roku 2023/24 už uhradili v mesiaci január, ste povinní doplatiť 10€ do výšky nového schváleného poplatku.

    Príspevok na čiastočnú úhradu nákladov spojených so štúdiom v základnej umeleckej škole v prípade neodovzdania súhlasu na započítanie do zberu údajov príslušnej základnej umeleckej škole alebo v prípade štúdia každého ďalšieho predmetu: a) pre individuálne štúdium 50,00 EUR mesačne, b) pre skupinové štúdium 20,00 EUR mesačne.

    Príspevok na čiastočnú úhradu nákladov spojených so štúdiom v základnej umeleckej škole pre dospelú osobu od dovŕšenia 25 rokov veku a v prípade štúdia každého ďalšieho predmetu: a) pre individuálne štúdium 150,00 EUR mesačne, b) pre skupinové štúdium 50,00 EUR mesačne.

    Príspevok na čiastočnú úhradu nákladov spojených so štúdiom v základnej umeleckej škole sa neuhrádza, ak plnoletý žiak alebo zákonný zástupca dieťaťa o to písomne požiada a predloží riaditeľovi základnej umeleckej školy doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu.

    vzn_1_2024.pdf

    Zmena-vysky-skolneho_2024.pdf

  • Výsledky volieb do rady školy v kategórii rodičia žiakov:

    Výsledky volieb do rady školy v kategórii rodičia žiakov:

    1. Franko Róbert, Mgr.

    2. Capko Jozef, Ing.

    3. Lukáčová Ingrid, Mgr.

    4. Majda Matúš, Mgr.

     

    Náhradníci:

    5. Kimáková Jana, JUDr.

    6. Fedorko Peter, Mgr.

    7. Ducárová Alena

    8. Zozuľáková Dana

    9. Kuchcíková Darina

  • 25.1.2024

    25.1.2024

    Vystúpenie v spolupráci so ŠUP Svidník

    Dňa 25.01.2024 sa v Dome kultúry uskutočnila módna prehliadka odevných dizajnérok z ŠUP vo Svidníku. Žiaci, ktorí navštevujú túto školu prezentovali rôzne kostýmy, výstavu fotografií a premietali krátke filmy z výsledkov práce a programu Erasmus +. Júlia Nina Kocurová z triedy p. uč. M. Leľovej sa prezentovala nielen ako študentka tejto školy, ale svojimi klavírnymi skladbami obohatila tento program aj ako žiačka našej ZUŠ. “ŠUPke“ prajeme ešte veľa takýchto krásnych projektov a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. 

  • 19.1.2024

    19.1.2024

    eTwinning Music&Nature

    Žiaci našej školy sa v tomto školskom roku zapojili v rámci eTwinning do projektu Music&Nature, kde sú účastníkmi rôzne školy viacerých krajín. V tomto projekte budú žiaci skúmať spojenie medzi prírodou a hudbou. Pomocou dostupnej techniky a digitálnych nástrojov vytvoria kolekcie diel a predstavia hudobné nástroje z prírodných a recyklovaných materiálov. Budú sa hrať s predmetmi z prírody a vytvárať hudobné melódie a rytmy inšpirované zvukmi prírody. Môžu sa vyjadriť aj výtvarne a ich kreativita bude podporovaná umením. O svoje skúsenosti a prácu sa podelia prostredníctvom spoločných kvízových hier, videokonferencií a platformy Twinspace. Pri všetkých témach sa budú rešpektovať autorské práva a netiketa a bude sa podporovať environmentálne povedomie.

  • 19.1.2024

    19.1.2024

    79. výročia oslobodenia mesta Svidník

    Dňa 19.1.2024 v rámci 79. výročia oslobodenia mesta Svidník sa konal pietny akt kladenia vencov pri pamätníkoch na Dukle aj v meste Svidník. V kultúrnej časti osláv v Dome kultúry vystúpila aj naša žiačka ZUŠ.  Husľovou hrou sa predstavila Lívia Kaliňáková, z triedy p. uč. Jozefa Kačmára, ktorú zároveň sprevádzal na klavíri. 

  • 18.12.2023

    18.12.2023

    Výtvarná súťaž Anjel Vianoc

    V Tatranskej galérii mesta Poprad prebehlo slávnostné ocenenie výtvarných prác spojené s vernisážou tradičnej celoslovenskej súťaže - Anjel VianocSvet nadpozemských bytosti, dokonalý mix emócií, nápadov, dojatie nad detskou čistotou, rešpekt pred bezhraničnou kreativitou, pobavenie sa nad neuveriteľnou fantáziou a radosťou z anjelskej atmosféry aj takto bol charakterizovaný už 18. ročník tejto predvianočnej súťaže. Svojimi prácami sa prezentovali aj žiaci nášho výtvarného odboru z triedy vyuč. Mgr.V. Skalkovej: M. Surdeník, E. Capková, M. Bačovčinová, G. Feckaničová, V. Kopecová, B. Kováčová. V konkurencii, kde bolo prihlásených viac ako 1700 anjelských prác sa na krásnom treťom mieste umiestnili v kategórii ZUŠ za kolekciu Anjeli (9-14rokov): Šarlota Demeterová, Klaudia Krifková, Sarah Buzgová, Nelly Barilíková a  Elizabeth Sára Fecušová. Oceneným zo srdca gratulujeme a zúčastneným žiakom ďakujeme za ich kreativitu.

  • 13.1.2024

    13.1.2024

    Podduklianska paráda

    Občianske združenie „Kniha rodu“ zorganizovalo dňa 13. januára 2024 v poradí 2. ročník Podduklianských novoročných slávnosti - Podduklianska paráda. V bohatom programe sa predstavili aj žiaci LDO - Miroslav Semančík, Vanesa Popovcová, Karolína Vargová, Zuzana Mergeščíková a Ema Barvirčáková. Predviedli sa hrou „Všetky cesty vedú do...“, s ktorou sa v rámci celoslovenskej súťaže detskej dramatickej tvorivosti Zlatá Priadka 2023 v Šali umiestnili v striebornom pásme.

  • 12.12.2023

    12.12.2023

    Zimný koncert

    12.12.2023 - sa uskutočnil na našej škole Zimný koncert, kde vystúpilo viac ako 60 účinkujúcich z rôznych odborov. Svojimi umeleckými výkonmi potešili svojich rodičov, starých rodičov, priateľov, známych a svojich učiteľov. Ďakujeme, že ste prišli a už teraz sa na Vás tešíme na našom vianočnom koncerte 20.12.2023 o 16:30 v Dome kultúry vo Svidníku.

  • 7.12.2023

    7.12.2023

    Mikulášske koncerty pre MŠ

    Mikuláš. Každý človek pri vyslovení tohto mena očakáva darčeky. A veruže to boli krásne darčeky pre deti všetkých materských škôl vo Svidníku, ktoré boli pozvané do ZUŠ na Mikulášske koncerty. Tu si detičky v dopoludňajších hodinách vypočuli 07.12.2023 počas dvoch koncertov nádherné tóny spevu, rôznych hudobných nástrojov, videli šikovnosť žiakov hudobného, tanečného i literárno-dramatického odboru, nevynímajúc krásnu výtvarnú výzdobu. To všetko, spolu s detičkami škôlok sledoval aj Mikuláš, ktorý nebol sám, nechýbal čert i anjel. Deťom sa nezabudol prihovoriť a obdariť každého pozorného poslucháča sladkosťou. Veríme, že nás Mikuláš navštívi aj budúci rok.

  • 3.12.2023

    3.12.2023

    31. ročník Viflejemskeho večera

    Dňa 3.12.2023 sa v DK uskutočnil 31. ročník Viflejemskeho večera, ktorý bol venovaný pamiatke na jeho zakladateľa p. Jána Kaliňáka. Súčasťou koncertu, ktorý bol nabitý duchovnou atmosférou prichádzajúcich vianočných sviatkov boli aj žiaci ZUŠ. Dievčatá Nikola Mikitová a Miriam Maššová z tanečného odboru pod vedením Márii Cimbovej otvorili program svojim anjelským tancom. Žiaci Miroslav Semančik, Vanesa Popovcová a Viktor Hamarčak z literárno - dramatickeho odboru pod vedením Dariny Markovej sa zapojili do spolupráce s hudobným oddelením a predviedli Betlehemskú hru, ktorú dramaturgicky pripravila Erika Cichá a za hudobného sprievodu žiakov Sofie Micenkovej, Sofie Božíkovej, Timoteja Božíka, Kristíny Kaliňákovej, Martina Zasadu, Olivera Čuru, Matúša Prokopa, Michala Džurbana, Kláry Kuriľákovej, Jakuba Sochoviča a Miriam Michalkovej pod vedením Kamila Keselicu odohrali Oliver Miga, Filip Petrík, Filip Gibej, Tobias Jancura, Matej Surdeník, Branko Koman, Adam Šatníka a Tadeaš Cichý.

  • 2.-3.12.2023

    2.-3.12.2023

    Členovia akordeónového orchestra v Roztokách

    Prvý decembrový víkend bola chata v Roztokách obsadená žiakmi našej školy, hrajúcimi na akordeónoch, gitare, klavíri a bicích nástrojoch, ktorí sú členmi akordeónového orchestra. S blížiacimi sa zimnými sviatkami cítili potrebu pripraviť sa na koncerty, ktoré ich čakajú. Preto sa zišlo vyše dvadsať mladých umelcov, ktorí pod vedením svojich pedagógov: p. uč. M. Cuprišina, K. Keselicu, M. Vaňugovej, Ľ. Drotárovej a M. Gibeja pracovali na nácviku skladieb. Za podporu ďakujú aj svojim rodičom, ktorí ich na miesto stretnutia priviezli a výnimočné poďakovanie patrí obetavým rodičom, ktorí pomohli prekonať nepriaznivé snehové podmienky brániace zdolať neprejazdnú cestu.

  • 22.-25.11.2023

    22.-25.11.2023

    Medzinárodný festival pantomímy a pohybového divadla PAN 2023

    Medzinárodný festival pantomímy a pohybového divadla PAN oslávil svoje 30. narodeniny s rekordnou účasťou. V druhej polovici novembra zavítalo do Liptovského Mikuláša približne 400 mímov. Medzi nimi aj žiaci LDO a to Miroslav Semančik, Vanesa Popovcová, Karolína Vargová, Zuzana Mergeščíková a Ema Barvirčáková. Spolu so svojou vedúcou súboru Darinou Markovou pracovali v týchto dňoch v divadelných workshopoch Nový cirkus a improvizovanie pod vedením skúsených lektorov. Súčasťou festivalu bol aj sprievod mestom. Absolútnou hviezdou 30. ročníka festivalu sa podľa slov organizátorov stalo austrálske duo umelcov Umbilical Brothers, ktoré v Austrálii prerazilo aj na televíznu obrazovku. Pre divákov pripravili v rámci podujatia detské i večerné predstavenia z Ukrajiny, Nemecka, Švajčiarska či Česka. Tiež odbornú debatu k výročiu, oslavnú prehliadku jednotlivcov, dvojíc, trojíc aj súborov. Nechýbal Memoriál Duška Kubaňa v improvizovaní – súťaž o pohár primátora. Improvizovať pred zaplnenou divadelnou sálou sa odhodlali aj Vanesa Popovcová, Karolína Vargová a Zuzana Mergeščíková a popasovali sa s témami: Silné slová, slabé skutky, keď hračky ožijú a bezhlavý rytier. Umiestnili sa na 9 mieste.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná umelecká škola UL. Komenského 807/27, Svidník
    Komenského 807/27, 089 01 Svidník
  • +421 915 975 393, 054 75 21 129

Fotogaléria